6 Perkara Anda Patut Elakkan Jika Anda Menghidapi Asma, Lelah & Semput

tips elak asma

1. Persekitaran Yang Berhabuk - tips elak asma

Memang tidak di nafikan, pesakit asma & lelah memang alah pada habuk. Anda dinasihatkan menjauhi kawasan yang berhabuk atau berdebu. Ini akan menyebabkan anda akan mengalami serangan asma - tips elak asma

Anda kena pastikan kawasan rumah anda sentiasa bersih dan dikemas selalu. Pesakit asma memang alergik terhadap habuk dan debu.

Jika berlaku jerebu, elakkan berada di luar rumah. Jika ingin juga keluar, pastikan pakai pelindung/mask di muka anda.

Begitu juga jika anda menunggang motorsikal atau basikal. Pastikan anda memakai topeng/mask yang sesuai untuk elakkan diri anda daripada habuk di atas jalan raya.

tips elak asma

2. Stress - tips elak asma

Tekanan pada fikiran anda juga akan menyebabkan anda rasa susah untuk bernafas. Anda kena sentiasa bertenang jika ada sesuatu musibah yang berlaku.

Elakkan daripada perkara yang boleh menyebabkan masalah. Hindari diri anda daripada perkara yang boleh menyebabkan anda bertambah stress.

Jika kerja bertimbun, tenangkankan diri anda dulu. Buat perancangan sebelum memulakan tugasan dan aturkan kerja mana yang patut didahulukan.

Rehat seketika dalam 5 minit jika kerja anda terlampau banyak. Buat senaman ringan atau minum seketika. Rehatkan minda anda sebentar sebelum kembali meneruskan tugasan anda - tips elak asma

tips elak asma

3. Aktiviti Yang Berlebihan

Kawal aktiviti anda. Jika terlampau penat, rehat sebentar atau tangguhkan dahulu. Jangan biarkan aktiviti atau kerja anda memudaratkan tubuh badan anda.

Minta pertolongan seseorang untuk bantu anda jika anda ingin buat tugasan yang berat.

Kepenatan yang melampau akan menyebabkan anda akan stress dan ini akan mencetuskan serangan asma pada diri anda.

tips elak asma

4. Cuaca Panas Yang Melampau

Ramai yang beranggapan bahawa cuaca sejuk sahaja yang akan menyebabkan serangan asma berlaku. Tapi bukan cuaca sejuk sahaja, malah cuaca panas yang melampau juga akan menyebabkan serangan asma.

Jika persekitaran bersuhu tinggi, cepat-cepat cari tempat berteduh. Jangan biarkan diri anda daripada kawasan panas.

Atau duduk di dalam bangunan/rumah jika musim panas.

tips elak asma

5. Suhu Persekitaran Yang Sejuk - tips elak asma

Ini ramai yang prihatin jika anda seorang pesakit asma.

Jika tiba musim tengkujuh, anda kena juga berhati-hati. Jangan biarkan suhu badan anda turun. Pakai pakaian yang sesuai untuk pastikan anda tak kesejukan.

Sama juga jika anda bercuti di tempat tanah tinggi seperti Genting Highland atau Cameron Highland. Pakai baju sejuk jika anda pergi ke sana.

- tips elak asma

Jika Anda memerlukan Penawar untuk masalah asma anda, boleh klik butang di bawah.