ubat asma

‚ÄčApakah Makanan Yang Terbaik Untuk Anda Yang Mengalami
Masalah Asma & Lelah?


Sakit asma & lelah ada banyak pantang larangnya, terutamanya tentang makanan. Perkongsian kali ini ialah bagaimana makanan boleh membantu anda yang mengalami asma & lelah. Makanan yang terbaik ini boleh anda amalkan untuk mengelakkan anda daripada kerap mengalami serangan asma. Tapi jika berlebihan juga tidak bagus untuk diri anda. Cukuplah dengan mengambilnya dengan kadar yang seimbang.

ubat asma

Buah Epal

Kajian menunjukkan bahawa dengan pengambilan sebanyak 2 ke 5 biji epal dalam masa seminggu dapat mengurangkan risiko masalah asma dan lelah sebanyak 32%. Kenapa buah epal di katakan bagus untuk mengurangkan masalah asma dan lelah ini? Kerana, ia mempunyai kandungan Flavonoids di dalamnya yang boleh membantu membuka rongga pernafasan. Jadi, jom kita amalkan pengambilan buah epal untuk membantu melegakan pernafasan anda! Dan sekaligus mengurangkan serangan asma dan lelah anda!

ubat asma

Vitamin C

Makanan yang mengandungi vitamin C

Buah-buahan Citrus kaya dengan vitamin C antaranya buah Oren, Anggur dan Jambu. Tapi anda tau tak, vitamin C merupakan sejenis agen antioksida. Dan ia bagus untuk melindungi paru-paru anda daripada bahan radikal. Dan sekaligus mengelakkan diri kita dari gangguan asma dan lelah.

ubat asma

Beta-Carotene

Apa Beta-Carotene tu?

Ia juga adalah salah satu agen antioksida seperti vitamin C. Apa makanan yang mengandungi Beta-Carotena? Makanan beta-carotena adalah seperti lobak merah, ubi keledek, labu, betik, tomato, mangga, lada benggala merah dan aprikot. Cuba anda tengok, kesemua sayuran dan buah-buahan ini warnanya oren dan merahkan. Tapi ada juga yang warnanya hijau seperti brokoli, asparagus dan bayam. Bagaimana Beta-Carotena ini boleh membantu kami? Beta-Carotena boleh mengurangkan serangan asma yang dicetuskan oleh senaman. Jadi, boleh ler kita bersenam untuk kesihatan tanpa ragu-ragu dengan serangan asma dan lelah.

ubat asma

Kafein

Kopi dan Teh memang sedap di minum, tapi bagaimana kafein ini boleh membantu masalah asma dan lelah? Kandungan kafein di dalam kopi dan teh boleh membuka rongga pernafasan sehingga 4 jam selepas sahaja kita mengambilnya.

ubat asma

Flax Seed

Flex Seeds mengandungi Omega-3 dan Magnesium yang bagus untuk pesakit Asma dan Lelah. Magnesium dapat membantu otot di dalam paru-paru relaks dan membuka rongga pernafasan. Kita jarang jumpa Flax Seeds di kedai runcit biasa. Jika anda nak dapatkannya, boleh menemuinya di pasaraya besar. Namun begitu, kesan Omega-3 pada penyakit Asma masih lagi di peringkat kajian.

ubat asma

Gluthatione

Buah Avocado mengandungi bahan gluthatione. Ia adalah agen antioksida yang berfungsi melindungi paru-paru daripada bahan-bahan radikal

ubat asma

Bawang Putih

Bawang Putih selalu digunakan di dalam masakan. Yang bestnya, ia juga boleh membantu untuk mengurangkan serangan Asma. Bawang Putih mengandungi bahan pencegah radang (anti-inflammatory) dan juga allicin yang dapat membantu mengurangkan asma.Artikel Terkini

Bagaimana Cara Herba Tradisional Boleh Membantu Mengurangkan Serangan Asma?