Pencegahan Awal Asma Dengan Asam Jawa Dan Gula Batu

pencegahan awal asma

Saya nak share satu pengalaman kawan satu ofis saya ni. Saya panggil beliau dengan nama simplenya Kak As. Saya tak tahu pun beliau ada menghidap penyakit asma. Sehinggalah saya ternampak gambar beliau tengah ambil nap di FB suaminya. Selepas beberapa hari kemudian saya jumpa Kak As di Kantin.

Saya tanya khabar beliau. Macamana tahap kesihatan dia sekarang ni? Dia bagitau masih ada lagi batuk-batuk. Kahak still ada lagi. Masa kejadian tu berlaku, dia memang tak tahan sangat. Tu yang sampai kena pergi ke klinik untuk ambil nap.

Dia faham benar dengan dirinya. Jika kena dengan situasi cuaca panas & sejuk. Kahak mula berkumpul di leher. Lepas itu confirm batuk akan datang. Bila tak di rawat dengan awal. Beliau akan mula mengalami serangan asma.

Jika dibiarkan batuk tu berlanjutan sehingga 2 ke 3 hari, confirm kahak akan jadi hijau.

Jadi apa yang Kak As akan buat untuk elakkan dari serangan ni berlaku? Dia gunakan petua Asam Jawa & Gula Batu. Mudah jer petua ni, barang senang dapat di dapur. Cuma gula batu je ler tak semua rumah ada. Asam jawa confirm memang selalu ada kat dapur tu kan.

Caranya pun mudah untuk sediakan petua ni. Ambil sesudu Asam Jawa dan bancuh dalam air panaas. Tambah Gula Batu dalam bancuhan tu. Tambah secukup rasa, sampai rasa sedap di minum. Lepas tu tambah air kosong sejuk. Buat ler dalam 2 ke 3 kali sehari. InsyaAllah sembuh batuk dan kahak tu. Petua ni beliau dapat dari kawan juga.

Cuma kali ni beliau tak bernasib baik. Dengan keadaan yang sibuk ya amat, kak As biarkan batuk tu berterusan. Di biarkan berlanjutan sehingga beberapa hari. Bila dah kritikal, petua ni memang tak boleh pakai. Petua ni boleh guna masa mula-mula sebelum keadaan kritikal. Pencegahan memang elok sebelum melarat kan. So, memang Kak As kena pergi ke klinik ler jawapannya!

So, jika anda ada simptom akan jadi serangan asma bila selepas batuk yang lama. Boleh ler gunakan petua ni sebagai pencegahan awal asma yer. Baik awal-awal kita cegah sebelum keadaan jadi parah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *