penyakit-asma

Memahami Penyakit Asma

Memahami Penyakit Asma

Asma adalah penyakit yang menjejaskan saluran udara. Terdapat tiga faktor yang menjejaskan saluran udara dan menyebabkan ia menjadi sempit:

Keradangan (Bengkak)

Dinding saluran udara menjadi kemerahan dan bengkak. Mengurangkan dan mengawal bengkak ini adalah kunci menguruskan asma. Bengkak kronik dianggap punca serangan asma yang lebih kerap dan membawa kepada kerosakan jangka panjang.

Mukus (Kahak)

Rembesan yang berlebihan dan kahak melekit boleh menghalang saluran udara.

Penyempitan Saluran Udara

Otot-otot kecil sekitar saluran udara mengetat dengan lebih mudah, menyebabkan penyempitan saluran udara. Ini menugurangkan jumlah udara yang dapat dihirup dan kadang-kadang boleh menyebabkan nafas berdehit (wheezing).

Asma & Saluran Udara Anda

Faktor-faktor di atas boleh menyebabkan kesukaran pernafasan, nafas berdehit (wheezing) dan batuk. Asma dihidapi oleh hampir satu perempat kanak-kanak di Malaysia dan hampir 15% orang dewasa. Malangnya, hanya 40& di kalangan orang dewasa di Malaysia yang menghidap asma mempercayai simptom-simptom asma mereka dikawal dengan baik. Dapatkan anda mengawal simptom-simptom asma anda dengan baik juga? Lengkapkan Skor Asma untuk ketahuinya.

Walaupun asma tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, ia boleh diubati dan mampu dikawal dengan pengurusan yang betul.

Apakah Yang Menyebabkan Serangan Penyakit Asma?

Terdapat banyak reaksi dan pengalaman yang berlainan apabila serangan asma berlaku. Berikut adalah beberapa contoh:

“Satu pengalaman yang menakutkan. Rasa macam tak leh bernafas, macam nak mati”

“Terasa seperti sedang lemas”

“Rasa seperti ada sesuatu yang berat di atas dada saya, macam kena himpit”

“Rasanya seperti ada awan di dalam paru-paru saya”

Ekspresi yang berbeza, tetapi simptom mereka cenderung kepada tanda-tanda asma. Sewaktu serangan, alat sedutan pernafasan (inhaler) tidak begitu membantu dan simptom-simptom semakin teruk walaupun digunakannya berulang kali. Simptom-simptom mungkin termasuk:

penyakit-asma

Kesempitan Dalam Dada

penyakit-asma

Nafas Berdehit (wheezing)

penyakit-asma

Batuk

penyakit-asma

Kesukaran Bernafas

Semasa serangan berlaku, saluran pernafasan menjadi lebih bengkak, yang mengakibatkan halangan yang lebih besar. Ini menyukarkan oksigen memasuki paru-paru dan untuk karbon dioksida dikeluarkan. Keadaan menjadi lebih buruk apabila otot-otot menyempitkan lagi saluran pernafasan dan kahak bertambah, lalu menyempitkan lagi saluran.

Serangan ASMA

Serangan asma biasanya berlaku akibat pendedahan kepada alergen seperti debunga, kutu debu, lipas atau haiwan. Pencetus biasa yang lain adalah perengsa di udara seperti asap atau asap kimia, dan bau yang kuat seperti minyak wangi atau parfum. Penyakit tertentu juga boleh mencetuskan serangan asma seperti selsema, sinusitis atau jangkitan saluran pernafasan.

Bagaimana Paru-Paru Berfungsi

  • Oksigen segar dihirup
  • Mengembara melalui tiub bronkial
  • Oksigen memasuki darah melalui dinding alveoli nipis
  • Karbon dioksida melepasi darah ke alveoli dan dihembus keluar dari badan

Serangan Asma

  • Benda yang boleh menghalang udara masuk, keluar dari paru-paru
  • Otot di sekeliling saluran udara mengetat lalu menyekat udara
  • Keradangan di lapisan saluran udara mengecutkan laluan
  • Lendir berlebihan menyekat saluran udara
penyakit asma

Serangan yang ringan hanya akan berlangsung selama beberapa minit dan dapat diselesaikan sama ada secara spontan ataupun dengan ubat sedutan pelega.

Serangan yang teruk akan berterusan walaupun dengan penggunaan ubat sedutan, dan akan memerlukan pemeriksaan segera oleh doktor.

Apabila keadaan bertambah teruk, pesakit akan mengalami kesesakan nafas sehingga mengalami kesusahan untuk bercakap atau menjalani aktiviti fizikal biasa.

Tanpa rawatan yang betul, ia akan membawa kepada kegagalan pernafasan yang boleh menyebabkan individu tersebut pengsan atau maut.

Sumber : Asthma Malaysia (www.asthmamalaysia.org)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *